Tuesday, November 10, 2009

YOUNG SABAHAN MALAY LANGUAGE COMPOSITIONS


These are couple of pupil's Bahasa Malaysia composition exercise...
.
I LOVE IT!!! FUNNY but really reflecting my past life... hAhAhAHa
anyway... enjoy the beauty of these young writers..

COMPOSITION #1


.

Tajuk : Terima kasih datuk.

Pada suatu hari, saya telah berjalan ke kebun datu(k) saya (,) kerana mau memanjat poko(k) rambutan. Saya membawah lastik juga. Mana tau ada burung?


Tibah-tibah saya ternampak sebuah kerabau yang paling besar, dan biji matanya sangat merah. Saya sangat terkajut jadi saya pun berlari lah.

Saya sangat takut kerana kerabau itu bubut saya. Dia juga telampau laju. Saya pun tepikir. Ya kan saya aba (ada) bawah lastik… buduh kenapa saya bulih telupa?


Saya pun cepat-cepat pasang batu di lastik itu. Saya pun melastik dia kuat-kuat. Dia tidak kesakitan, saya sangat takut. Nasib baik datuk saya datang dan dia telah menghalau kerabau itu.

Terima kasih datuk.

.

Grad = D-

.

*Sila jumpa cikgu.

- Banyak kesalahan ejaan

- Sila susun ayat anda dengan betul

.

26/05/2007COMPOSITION #2

.


.

Tajuk : Terima kasih datuk

.

Pada suatu petan(g) yang telampau panas, maya minta benar datuk saya pigi mandi di sungai. Dia bilang jangan pigi. Saya sangat sedih.


Selepas itu dia pun pigi di sawah. Saya sangat gembira. Saya pun berlari ke sungai dan terus terjun. Saya beranang-ranang dan ketawa-ketawa. Punyalah saya gembira.

.

Tiba-tiba saya terasa macam ada yang menarik kaki saya. Mesti puting beliung ni. Punyalah saya takut. Saya teriak-teriak minta tulung. Saya tidak mau mati.

.

Saya sangat kenyang sebab teminum banyak air. Saya sangat takut. Nasib baik datuk saya datang pigi kasi selamat saya. Terima kasih datuk.Tapi saya sangat sedih sebab datuk saya rutan pantat (punggung) saya bila kami sampai di rumah. Saya benci datuk saya.

.

Grad = D-

.

*Sila jumpa cikgu.

- Masih banyak kesalahan bahasa.

- Jangan guna perkataan / bahasa pasar!

01/06/07


1 comment:

  1. cara dia pilih perkataan & susun ayat mmg sama dgn percakapan harian org Sabah. cuba bygkan org Perak/Kedah/Johor tiba² je kena buat karangan dlm bhs Indonesia (tanpa pg kursus formal). org Indonesia akan baca karangan kt dgn prsaan yg sama mcm kt baca karangan budak ni.

    p/s: budak ni kreatif. daya imaginasi dia bgs. 30-40 thn lg mesti dia akan jd somebody. Insya Allah

    ReplyDelete